top of page
  • Michaël Kerkhofs

Meer gewassen dan koelkasten


In de zomer kan je niet door een dorp rijden zonder overal velden maïs te zien. In België alleen wordt er jaarlijks meer dan 230.000 hectare landbouwgrond gebruikt voor de maïsteelt. In Europa bedraagt dit meer dan 6,2 miljoen hectare. Naast maïs worden er nog verschillende andere gewassen op grote schaal geteeld. De hoofdbestemming van deze gewassen is diervoeding en grondstof voor biogas.


Alle planten worden in één keer geoogst en worden over een periode van enkele maanden verbruikt. Het opslaan van dergelijke grote hoeveelheden voedsel is niet evident. Als we thuis de groenten enkele dagen op het aanrecht laten liggen, beginnen ze te rotten. De oplossing in elk modern huis is een koelkast, vriezer of vacuüm verpakking, afhankelijk van wat je wil bewaren. Het is duidelijk dat er niet voldoende koelkasten zijn om alle veevoeders op te slaan.


De oplossing? De gewassen verzamelen en bijhouden totdat ze nodig zijn. Dit zijn de alom tegenwoordige kuilen, vrij liggend of tussen betonnen silomuren, en vaak bedekt met autobanden.


Waarom rotten deze gewassen niet?


Het geheim zit hem in het inkuilproces, de manier waarop de gewassen op een hoop gegooid worden. U mag gerust thuis een hoop maïs maken. Enkele maanden later zal het meer gemeen hebben met compost dan iets wat een koe wilt eten. Als het inkuilproces niet goed uitgevoerd wordt, zullen de gewassen hun voedingswaarde verliezen en kunnen er ongewenste bacteriën en schimmels ontstaan. Dit is zuiver monetair verlies voor de boer of biocentrale!


Inkuilen is het opslaan en conserveren van een jaar gewassen verbouwen (land bewerken, bemesten, zaaien, spuiten en onderhouden). Hoe beter dit uitgevoerd wordt, hoe hoger de kwaliteit van het bewaarde gewas. Deze stap is uitermate cruciaal. Toch blijkt in de praktijk dat het net tijdens deze stap vaak mis gaat, zelfs wanneer het inkuilen uitgevoerd door professionelen.


Om het belang van correct inkuilen te begrijpen, is een stukje theorie nodig. In de volgende post wordt uitgelegd wat er gebeurt in een kuil en hoe we de kwaliteit van de kuil kunnen beïnvloeden.

Yorumlar


bottom of page