top of page
  • Foto van schrijverBart De Smedt

November 2019

Bijgewerkt op: 18 apr. 2020

In november stonden er twee zaken op het programma: Agritechnica, de hoogmis van de landbouw en het ontwerpen van nieuwe verbeteringen aan ons prototype. We hadden twee dagen voorzien: de vrijdag en zaterdag. Om ons bezoek ook efficiënt te houden hadden we voor elke dag een specifiek doel vooropgesteld met specifieke hallen en bedrijven die we wilden zien. Op een beurs van deze schaal kan je al snel een paar uur verliezen aan wandelen en dat wilden we zoveel mogelijk vermijden.


Agritechnica: Waar staat de techniek en wie is er allemaal mee bezig?

De vrijdag stond in het teken van onze markt. Wat leeft er, waar zijn andere bedrijven mee bezig zijn en wat vertellen zij over kuilverdichting? Strookt hun verhaal met onze inzichten, moeten we ons beeld bijstellen of zitten we juist beter?

Er zijn ondertussen al een aantal bedrijven bezig met kuilverdichting. Allemaal gebruiken ze hetzelfde concept: een zware rol met ribben. De ribben zijn tussen de 8 en 12mm dik, zijn ongeveer 15cm hoog en staan ongeveer 20cm uit elkaar. De vertegenwoordigers wisten ons te vertellen dat de rol zelf het gewas amper aanraakt. Al de druk wordt uitgeoefend door de ribben. De kern van de technologie is dus niet veranderd ten opzichte van de vorige Agritechnica. Waar de bedrijven het verschil proberen maken is in de opties. Zo zijn er wielen om de zijkant effen te leggen en zijn er voorzieningen om vlot andere tractors over de kuil te trekken. Zaken die we ook op de roadmap zullen zetten eens de basis er is.

Onaangename verassingen zijn we gelukkig niet tegengekomen. Wel hebben we iets bijgeleerd over het bewaren van de kuil. Bij Reiter, fabrikant van bandharken, stond er een mooie foto die duidelijk de impact van zand toonde op het bewaren van de kuil. Afwisselend werd er gras toegevoerd dat geharkt was met een klassiek roterende hark en gras dat geharkt was met een bandhark. Bij het voederen van de kuil was de impact van het zand was veel groter dan verwacht. We kunnen iedereen aanraden om een bandhark te gebruiken, zelfs bij de klassieke grassen, want de bewaring is stukken beter!


Agritechnica: Welke onderdelen hebben we nodig en wie kan ons die leveren?

De zaterdag stond in het teken van onze eigen machine. Om onze proof-of-concept uit te bouwen tot een volwaardige machine hebben we een aantal nieuwe componenten nodig. De eenvoudige en goedkope technieken die voldeden om het principe aan te tonen zullen niet voldoen om de machine door vele oogstseizoenen te krijgen. Wanneer het niet meer gaat over juiste data en precisie, maar over snel en efficiënt werken. Wanneer er geen tijd is om de bouten en lagers te controleren, maar wanneer elk verloren uur meer kuilverlies betekent en een volledige equipe die stilvalt.

Omdat we kwaliteit hoog in het vaandel dragen, moeten ook onze componenten kwalitatief zijn. We waren dus op zoek naar goede leveranciers, wilden contacten leggen en informatie inwinnen over componenten die we nodig gaan hebben . Daarbij denken we aan hydraulische motoren om de PTO te vervangen, tandwielkasten om de aandrijving te verbeteren en in een latere fase ook isobus controllers voor sturing. Al snel was duidelijk dat de zaterdag niet de beste dag is om op componentenjacht te gaan. Alhoewel het rustig was in de componenten hallen, waren veel van de technische mensen al naar huis. We zijn er wel in geslaagd om een goed beeld te krijgen van de oplossingen die voor ons het best passen. Op de ene stand was de ontvangst en de uitleg al beter dan op andere standen. Op sommige standen was het tevergeefs zoeken naar iemand die ons kon helpen, soms was een visite kaartje van iemand die ons misschien kon doorverwijzen naar iemand die ons kon helpen het enige die we kregen, maar het kon ook anders. Het was aangenaam om te ervaren dat er ook grote spelers zijn die interesse hebben om een kleine startup te ondersteunen en die begrijpen dat we niet de aantallen en budgetten hebben om custom oplossingen te maken. Dat we het meest gebaat zijn met componenten die ze reeds in grote getale maken voor andere bedrijven.

Ondanks de slechte timing van ons bezoek aan de componenten hallen, konden we naar huis terug keren met een goed gevoel. Van de meeste componenten hadden we verschillende catalogi mee en contacten die ons verder konden helpen. Van sommige componenten hadden we zelfs al bemoedigende prijsinschattingen!

Moe en voldaan konden we terug naar België. Vol vernieuwde energie onze nieuwe uitvinding op elke kuil te krijgen.


Aanpassingen tegen het grasseizoen in 2020

Tijdens de beurs en de rit heen en terug werd er druk gebrainstormd rond de uitdagingen die we nog hebben in het ontwerp. De ideeën werden ondertussen uitgebreid geschetst en de finale kandidaten worden momenteel in het 3D model ingetekend.


In december zullen we de ontwerpen verder afwerken en voorzien van tekeningen zodat we prijs kunnen vragen. Hopelijk kunnen we de onderdelen nog bestellen voor het kerstverlof. Naast het ontwerp werk staat ook de analyse van de data op het programma. Benieuwd wat we allemaal kunnen leren uit de data!

Comments


bottom of page