top of page
  • Foto van schrijverBart De Smedt

September 2019

1 september: alle kindjes gaan terug naar school met de dagelijkse ochtendspits in hun kielzog. Om de sombere dag op te beuren kwamen de eerste onderdelen van ons meetsysteem aan, met als hoogtepunt de NI6001. September beloofde een drukke maand te worden, dus begonnen we vlijtig met uitpakken.


Ons nieuw speelgoed is toegekomen

Als brave kindjes na sinterklaas, probeerden we ons nieuw speelgoed uit. Als stand-in sensoren namen we een lichtgevoelige weerstand en een drukknop, als output een LED. De installatie van de NI6001 verliep zeer vlot en met het bijhorend programma DAQExpress kregen we al gauw de eerste signalen op het scherm. Ook het sturen van de LED ging onmiddellijk. We prezen ons gelukkig dat we niet voor het Arduino zelfbouw plan gekozen hadden, want alles ging zeer intuitief en met weinig moeite.

De volgende stap was het sturen van de uitgang op basis van de ingangen. Hiervoor kunnen we gebruik maken van de programmeer sectie van DAQExpress. Het is een beperkte versie van LabVIEW, een grafische programmeertaal. De grafische taal is even wennen wanneer je gewend bent om al typend te programmeren, maar met de hulp van het internet slaagden we er in om ons eerste programma te bouwen: De LED aanschakelen met de drukknop. Daarna werd het programma uitgebreid om alle inputs te loggen. Dat liep vlot voor de analoge ingangen, maar wat stroever voor de digitale ingangen. Dit kwam omdat de digitale ingangen van de NI6001 niet automatisch en synchroon gesampled worden zoals de analoge ingangen. De digitale uitgang moet telkens vanuit de software aangeroepen worden. Na wat extra opzoekingswerk en de nodige for-lussen werden ook de digitale ingangen gelogd. Als laatste stap voegden we een paar visuele knoppen op het scherm om het loggen snel te starten en stoppen.

Na de software was het tijd voor de hardware. We bouwden het volledige systeem met alle klemmen, sensoren en aansluitingen op een houten bord. Zo konden we de elektronica testen en de juiste behuizing kiezen. De componenten moeten allemaal in een waterdichte behuizing zodat we geen risico lopen bij een plotse stortbui. Ook is het daardoor niet nodig om het meetsysteem af te bouwen wanneer we de machine willen kuisen. Om ook de string potentiometer waterdicht te maken, printten we een speciale behuizing (in het oranje, natuurlijk).

Toen al de electronica werkte en ingebouwd was in de waterdichte elektrische kast, konden we alles installeren op de machine. Er was op de machine nog niks voorzien om het meetsysteem te bevestigen omdat we tijdens het ontwerp nog niet wisten hoe het systeem er ging uitzien. De bevestigingen moesten dus nog gemaakt worden. De elektrische kast plaatsten we op het frame, want daar zijn de trillingen beperkt. In de tractor zelf zijn er nog minder trillingen, maar dan kan de kast niet blijven zitten na de testen. Om de kast op het frame te bevestigen maakten we gebruik van magneten die tegen de ballast worden geplakt. Voor de sensoren konden we geen magneten gebruiken. Daarvoor werden de nodige steunen gemaakt en gaten geboord. Om iedereen eraan te herinneren waarom veiligheidsbrillen geen luxe zijn, een paar filmpjes die we maakten tijdens de aanpassingswerken:

Slijpen (960fps)


Boren (120fps)


The proof of the pudding is in the eating

Na een paar weken intensief werken om alles klaar te krijgen was het eindelijk zover: Testen op de maïskuil. Van het testen kunnen we nog niet veel foto's laten zien, maar we kunnen wel met veel trots de conclusie meedelen: Ons concept werkt! De opzet van het prototype was aantonen dat we met onze machine maïs goed kunnen verdichten en dat is dus gelukt. Het was niet de bedoeling om onmiddellijk een productierijp prototype te bouwen en ook dat is nogmaals naar boven gekomen. Er zijn een paar punten die duidelijk nog moeten verbeterd worden. We gaan de volgende maanden kijken hoe we dit kunnen doen.



Veel redenen om te vieren

De maand sloten we af in schoonheid met mijn huwelijk. De voorbereidingen werden regelmatig doorkruist door het werk voor Triptolemus, maar in de laatste week werd dat niet meer getolereerd. De analyse van de data moest dus wachten tot na de trouw. Hieronder een paar foto's om mee te genieten.



Oktober: de boog kan niet altijd gespannen staan

Zoals we geleerd hebben in juni bouwen we een rustpauze in na de drukke periode. In oktober staat er dus vooral rust op het programma met wat brainstormen rond de volgende stappen.

Comentarios


bottom of page